Resurser

Resurser för digitalt spelledande

Nedan finns ett urval av hjälpsamma resurser för spelledare som vill hålla aktiviteter digitalt. Dessa är inte skapade av Tärningen Avgör, utan är samlade som ett hjälpmedel för de som kanske är ovana att spelleda online.

Roll20

Roll 20 är i enkla ord en webb-baserad tärningsrullare som är helt gratis att använda, men som kräver användarregistrering. Betalande användare kan få tillgång till mer avancerade funktioner, men gratisversionen har det mesta man behöver såsom tärningsrullare och stöd för kartor.


Roll20 kan användas till de flesta rollspel. Den har inbyggd chatt med möjlighet att simulera tärningsslag, och en spelkarta där spelarna kan kontrollera figurer representerande sig själva. Denna karta har också möjligheter till Fog of War, Line of Sight och så vidare. Dock kan dessa leda till lagg på äldre datorer. Roll20 har stöd för karaktärsblad och handouts direkt i webbläsaren.


Fördelar:

Gratisanvändare har många tillgängliga funktioner

Alla funktioner är på samma verktyg

Integrerad med DnD Beyond

Nackdelar:

Mer avancerade karaktärsblad kostar

Kan vara påfrestande för datorer


Länkar:

https://wiki.roll20.net/Main_Page


https://roll20.zendesk.com/hc/en-us/articles/360039223834-Roll20-Crash-Course


Vassal

Vassal är en gratis 2D-simulator som kan användas för att spela nästan vilka bräd- eller figurspel som helst. Programmet är ganska lättdrivet och använder sig av bilder och grafik, och laddar in olika spel via ”moduler”. De flesta moduler har byggts av användare och är helt gratis.


Fördelar:

Gratis – inklusive de flesta moduler

Lätt att driva

Flexibelt

Nackdelar:

Lite mer tekniskt att använda

Endast 2D

Inte utformat för rollspel


Länkar:

http://www.vassalengine.org/wiki/Getting_Started


https://xwvassal.info/

Tabletop Simuator

Tabletop Simulator är ett Steam-spel som simulerar ett fysiskt spelbord, där tusentals olika spel finns som plugins och moddar. Spelbordet har fysik på komponenter och de flesta typiska spelhandlingarna, som slå tärning, dra kort, blanda korthög, och så vidare finns tillgängliga.

Vissa brädspel har officiella versioner som måste köpas separat som DLC av den som väljer att hosta spelet. Licensen kostar cirka 15€.


Fördelar:

Tusentals spel att spela gratis

Intuitivt spel med simulerade spelbord

Inbyggd tutorial

Nackdelar:

Alla spelare behöver ha köpt spelet

Vissa spel är inte gratis

Kan vara påfrestande för datorer


Länkar:

https://store.steampowered.com/app/286160/Tabletop_Simulator/

Tabletopia

Tabletopia är mycket likt Tabletop Simulator, men är gratis att använda. Gratisanvändare får tillgång till ett flertal spel, och ytterligare spel kan läggas till genom att prenumerera på sidan. Endast en deltagare behöver prenumerera för tillgång, och prenumerationer kan köpas för 3, 7 eller 30 dagar åt gången.


Fördelar:

Gratis för spelare.

Billigare än Tabletop Simulator för det mesta

Kan spelas i webbläsare eller klientprogram

Nackdelar:

Begränsat utbud av spel för gratisanvändare.


Länkar:

https://tabletopia.com/


https://store.steampowered.com/app/402560/Tabletopia/